Co piją portugalscy studenci z regionu Minho? Champarrião!
Portugalia

Co piją portugalscy studenci z regionu Minho? Champarrião!

Czy słyszeliście już o champarrião (czytaj: szamparjał)? To napój studentów z regionu Minho. Obowiązkowy aperitif przed całonocną balangą. Tani i zdradliwy.

Champarrião – towarzysz imprezy na dobre i na złe

Zapewne doskonale znasz napój alkoholowy, który Portugalczycy i Hiszpanie pijają podczas letnich upałów – sangria jest znana i lubiana. A czy słyszałeś już może o nieco innym „drinku”, który upodobali sobie studenci z północy kraju, z regionu Minho?

Champarrião to nieodłączny element grubych imprez studenckich. Jak nietrudno się domyślić, to tani trunek alkoholowy, który skutecznie szumi w młodych głowach. Można stwierdzić, że to taki „szampan dla ubogich”. Stąd też jego nazwa champarrião tak bardzo zbliżona do oryginału, czyli champanhe.

Co zawiera champarrião?

Jako że jest to tani i zarazem studencki zamiennik szampana, składniki na wykonanie tego trunku nie są wyszukane. Zazwyczaj jest to miks vinho verde, piwa, cukru i słodzonego napoju gazowanego (np. 7 UP). Latem obowiązkowo z sowitym dodatkiem lodu. Istnieją też wzbogacane wersje tego napoju — o cynamon lub kawę.

Główny, najważniejszy składnik champarrião to vinho verde, czyli zielone wino portugalskie wytwarzane właśnie na północy Portugalii. Nie bez powodu więc trunek pijany jest przez studentów z regionu Minho, gdzie tego rodzaju wina jest pod dostatkiem.

Można się domyślić, że champarrião jest słodkie i… zdradliwe. Wskazana jest degustacja z umiarem, a przynajmniej z dobrym jadłem. Z tego powodu studenci najczęściej piją ten trunek przy okazji tzw. Kolacji akademickich znanych jako Jantares académicos (= Jantares de curso / Jantares de grupo).

Studenckie kolacje, czyli rozgrzewka przed ostrą imprezą

Jantares académicos to kolacje-imprezki, gdzie udaje się cała grupa studentów, by się posilić, napić i przede wszystkim dobrze zabawić. Za ok. 8 EUR lokalne knajpy serwują kolację, do której podawane jest właśnie champarrião w wersji darmowej dolewki. Każdy student ma więc zapewniony trunek w nieograniczonej ilości.

A żeby lepiej wyobrazić sobie atmosferę takich studenckich spotkań, wyobraźmy sobie na chwilę swojską knajpę, gdzie alkohol leje się strumieniami, głośne przyśpiewki są mile widziane, a pijackie wygłupy stoją na porządku dziennym. Nie są to więc zwykłe, spokojne kolacje a porządny wstęp do ostrej imprezy. 

Najwytrwalsi studenci po takiej kolacji przenoszą się później do barów, a stamtąd wyruszają na podbój dyskotek. Champarrião to więc studencki aperitif, stanowi konkretną rozgrzewkę przed całonocną imprezą.

Słynna knajpka serwująca champarrião

A co, jeśli lata studenckie mamy już dawno za sobą, a nadal chcielibyśmy spróbować champarrião?

Warto wspomnieć o jednym miejscu położonym nieopodal Viana do Castelo, w górach Serra de Arga. W miejscowości Espantal (przy głównej ulicy Estrada de Espantar) znajduje się znana knajpka Café Caçana.

Serwowane jest tu – podobno – najlepsze champarrião w regionie Minho. Co po portugalsku brzmi tak: aqui que se bebe o melhor champarrião da região Minho.

Napój podawany jest w tradycyjnej miseczce do wina o ceglastym kolorze, zwanej malga. Przy okazji zobaczymy więc także, jak wygląda tradycyjna ceramika portugalska z północnej części kraju.

Trunku najlepiej skosztować w towarzystwie tradycyjnych dań, zamówmy np. caldo verde (zupę z kapusty galicyjskiej), moelas (kurze żołądki w sosie własnym) i rojões (kawałki mięsa wieprzowego bez kości).

A z knajpki Caçana już o krok do znanego wodospadu Cascata do Pincho – warto zaplanować tu pieszą wycieczkę.

Prosty przepis na champarrião

Możemy też pokusić się o samodzielne przygotowanie tego alkoholowego trunku. Jest to niezwykle proste. Jak przygotować studencki napój? Poniżej banalny przepis.

Champarrião – przepis

  • pół litra piwa,
  • 1 litr vinho verde (zielonego wina portugalskiego) – często dodawane jest vinho verde tinto, czyli czerwone, ale śmiało możemy dodać także białe (czyli vinho verde branco),
  • cukier i napój 7 UP – dodać na oko, aż napój będzie wystarczająco słodki,
  • laska cynamonu – do smaku, opcjonalnie.

Na zdrowie!
Saúde!
Viva!

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *