Owoce morza i ryby w Portugalii
Życie w Portugalii

Owoce morza i ryby w Portugalii – lista najpopularniejszych

Różnorodne owoce morza i ryby w Portugalii to kulinarna duma kraju. Są świeże, przygotowywane na różne sposoby i po prostu pyszne.

Poniżej znajdziesz krótki przewodnik po tutejszych stworzeniach morskich. Jakie ryby w Portugalii są popularne? Które portugalskie owoce morza znajdziesz w menu? A może jesteś ciekaw, jak nazywają się po polsku? Zapraszam do lektury.

Czym byłyby portugalskie potrawy bez świeżych ryb i owoców morza?

Solony, suszony dorsz w Portugalii (port. bacalhau) gra pierwsze skrzypce i jest absolutnym królem stołów. Podobno istnieje aż 1001 sposobów na jego przygotowanie! I wcale nie wątpię, że tyle dań z wykorzystaniem tej ryby istnieje w Portugalii.

Szczególnie polecam: Bacalhau à Brás (dorsz wymieszany z frytkami, jajkiem i cebulą), Bacalhau com natas (dorsz w sosie śmietanowym), Bacalhau assado na brasa (dorsz z grilla) i Bacalhau com broa (dorsz pod pierzynką z chleba kukurydzianego).

Sprawdź, w jaki sposób krok po kroku samodzielnie przygotować suszonego dorsza do spożycia: Jak pokroić i jak odsolić dorsza portugalskiego, czyli bacalhau >>>

Owoce morza i ryby w Portugalii - bacalhau
Dorsz jest przygotowywany na 1001 sposobów - w końcu to narodowe danie Portugalii
Owoce morza i ryby w Portugalii - bacalhau com broa
Bacalhau com broa

Ciekawostka: Suszone ryby w Portugalii to nie tylko dorsz. Znane na cały kraj są peixe seco z miejscowości Nazaré, gdzie kultywowana jest tradycja suszenia ryb na słońcu na tzw. estendal zwanych także paneiros.

Co poza dorszem? Jakie ryby jeść w Portugalii? Sardynki portugalskie!

  • Te większe są grillowane jedynie z dodatkiem gruboziarnistej soli i polewane oliwą z oliwek – niebo w gębie! Są to sardinhas assadas na brasa.
  • Z kolei malutkie sardynki najczęściej są smażone w panierce (zjadamy je w całości, wraz z ośćmi, głową i ogonem) – to po portugalsku sardinhas fritas (petingas fritas).
Małe, smażone sardynki - petingas
Festiwal św. Jana w Portugalii - sardynki z grilla
Grillowane sardynki - sardinhas assadas na brasa

Inne ryby, które zawsze są pyszne i godne polecenia to: dourada (dorada), robalo (okoń morski) oraz stek z tuńczyka (port. bife de atum) – wygląda jak befsztyk wołowy.

Ciekawymi opcjami do spróbowania może też być raia (płaszczka), którą zjadamy wraz z ośćmi! Espinhas (ości) przypominają bardziej delikatne chrząstki niż typowe ostre ości (prawdopodobnie dlatego, że płaszczka to w końcu ryba chrzęstnoszkieletowa). 

Wiosną w niektórych miasteczkach położonych nad ujściem rzeki (zwłaszcza na północy, w regionie Alto Minho) serwowane są minogi morskie (port. lampreia) – wężowate stworzenia z przyssawkami na pysku. Ciekawostka: w Polsce minogi objęte są ścisłą ochroną. 

Innymi popularnymi wyborami rybnymi będą dania z: carapau (ostrobok), cavala / sarda (makrele), linguado (sola), peixe-espada-preto (pałasz czarny) i tamboril (żabnica). Jeśli chodzi o żabnicę, warto także sprawdzić, jak wygląda przed ugotowaniem – to prawdziwy potwór, a właściwie diabeł morski!

Warto dodatkowo wspomnieć, że prawie każda (są nieliczne wyjątki) ryba rzeczna w Portugalii traktowana jest po macoszemu, bez należytej uwagi. Portugalczycy uwielbiają ryby morskie i właśnie te smakują im najbardziej.

Poniżej znajdziesz spis ryb najczęściej serwowanych w Portugalii wraz z ich polskimi nazwami.

Popularne ryby w Portugalii – lista

  • bacalhau (Gadus morhua) – dorsz atlantycki;
  • carapau (Trachurus trachurus) – ostrobok pospolity, ostrobok europejski;
  • cavala (Scomber colias) – makrela kolias;
  • sarda (Scomber scombrus) – makrela atlantycka;
  • dourada (Sparus aurata) – dorada;
  • linguado (Solea solea) – flądrokształtne: sola, flądra;
  • peixe-espada-preto (Aphanopus carbo) – pałasz czarny;
  • robalo (Dicentrarchus labrax) – okoń morski;
  • sardinha (Sardina pilchardus) – sardynka;
  • atum (rodzaj Thunnus) – tuńczyk;
  • tamboril (Lophius piscatorius) – żabnica, nawęd, diabeł morski;
  • pescada-branca (Merluccius merluccius) – morszczuk;
  • peixe-porco (Balistes capriscus) – rogatnica;
  • lampreia (Petromyzon marinus) – minóg morski, minog morski;
  • perca (Perca fluviatilis) – okoń pospolity;
  • raia (Rajidae) – płaszczka;
  • truta (rodzina Salmonidae) – pstrąg;
  • truta marisca (Salmo trutta) – troć;
  • salmão (rodzina Salmonidae) – łosoś;
  • faneca (Trisopterus luscus) – bielmik;
  • sargo (Diplodus sargus) – sargus;
  • salmonete (Mullus surmuletus) – barwena;
  • peixe-galo (Zeus faber) – pietrosz, paszczak;
  • pargo (Pagrus pagrus) – pagrus;
  • rodovalho (Scophthalmus rhombus) – flądrokształtne: nagład;
  • dentão, vermelho-dentão, vermelho, pargo-boca-preta (Dentex dentex) – kielec;
  • goraz (Pagellus bogaraveo) – morlesz, bogar;
  • espadarte (Xiphias gladius) – włócznik, miecznik;
  • corvina (Argyrosomus regius) – kulbin, orłoryb;
  • congro (Conger conger) – konger;
  • cherne (Polyprion americanus) – wrakoń;
  • enguia, irós (Anguilla anguilla) – węgorz europejski;
  • cantarilho, cantaril (Helicolenus dactylopterus) – sebdak, sinik, sankor.
Owoce morza i ryby w Portugalii - łosoś
Salmão - łosoś
Owoce morza i ryby w Portugalii - dorada
Dourada - dorada
Owoce morza i ryby w Portugalii - różowe ryby
Owoce morza i ryby w Portugalii - węgorz
Enguia, irós - węgorz
Owoce morza i ryby w Portugalii - diabeł morski
Tamboril - żabnica, diabeł morski
Owoce morza i ryby w Portugalii - pałasz
Peixe-espada-preto - pałasz czarny
Owoce morza i ryby w Portugalii - raia
Raia - płaszczka
Owoce morza i ryby w Portugalii - tamboril
Tamboril - żabnica, diabeł morski

Owoce morza w Portugalii

Typowe portugalskie jedzenie nieodłącznie powiązane jest także z owocami morza.

Szczególnie polecam mexilhões (omułki) i gotowane lub grillowane krewetki – numer jeden na liście najpyszniejszych owoców morza, palce lizać! Są to raczej przystawki i przekąski, a nie dania główne. Chyba że zdecydujemy się na szaszłyk z krewetek (port. Espetadas de camarão lub Espetadas de gambas).

Owoce morza i ryby w Portugalii - omułki i krewetki
Po lewej omułki - mexilhões, po prawej krewetki - camarões
Owoce morza i ryby w Portugalii - omułki
Omułki przed ugotowaniem
Owoce morza i ryby w Portugalii - omułki gotowane
Omułki po ugotowaniu

Bardzo dobre są też kałamarnice, czyli lula i pota (lula wydaje się być bardziej doceniana przez Portugalczyków, podobno pota to taka gorsza lula, ale osobiście nie widzę tej różnicy). Polecam Espetadas de lulas, czyli szaszłyki z kałamarnicy.

Nie można także przejść obojętnie obok polvo, czyli ośmiornicy. Polvo à Lagareiro (gotowana, a następnie grillowana ośmiornica z czosnkiem i cebulą) serwowana z batatas a murro (solonymi ziemniakami w mundurkach) – pycha!

Warto także zlokalizować choco, czyli mątwę. Przykładowo, popularnym daniem w miejscowości Setúbal jest choco frito (smażona mątwa). Jeśli natomiast zdecydujemy się na inne danie z mątwą, zwróćmy uwagę, czy chcemy otrzymać mątwę „z atramentem” (port. choco com tinta) czy bez (port. choco sem tinta).

Tinta, czyli dosłownie atrament to gruczoł czernidłowy mątwy wykorzystywany do sporządzania barwnika – sepii. Osobiście polecam mątwę oczyszczoną z tego gruczołu, jest smaczniejsza. Jednak warto samodzielnie przekonać się, jak smakuje mątwa z sepią i ocenić, która wersja jest lepsza.

Owoce morza i ryby w Portugalii - ośmiornica i mątwa
Mątwa - choco (u góry) i ośmiornica - polvo (u dołu)
Owoce morza i ryby w Portugalii - krewetki
Krewetki - camarões

Co jeszcze spróbować? Polecam sapateira recheada. To faszerowany krab z dodatkiem jajka, majonezu i przypraw. Farsz ma formę pasty i jemy ją z chlebem lub małymi grzankami, najczęściej w formie przystawki. 

Z co ciekawszych owoców morza, warto zatrzymać się chwilę przy percebes – niekoniecznie muszą smakować każdemu, mają specyficzny smak i zapach. Bez dwóch zdań wyglądają egzotycznie i bardzo dziwnie. Skorupiaki przypominają małe kopytka zwierzęce lub pazury gada – bądźmy szczerzy, swoim wyglądem średnio zachęcają do spożycia. Mimo wszystko warto chociaż raz je spróbować i samodzielnie wyrobić sobie opinię o pąklach, bo tak się nazywają po polsku.

Owoce morza i ryby w Portugalii - percebes
Percebes - pąkle

Poniżej znajdziesz listę portugalskich owoców morza wraz z ich polskimi nazwami.

Popularne owoce morza w Portugalii – lista

  • choco (Sepia officinalis) – mątwa, sepia;
  • lula (Loligo vulgaris) – kałamarnica zwyczajna, kalmar pospolity;
  • pota (Illex argentinus) kalmar argentyński;
  • polvo (Octopus vulgaris) – ośmiornica;
  • amêijoa-boa (Ruditapes decussatus / Venerupis decussata) – małże z rodziny wenerydowatych (małże wenus, małże dywanowe, vongole);
  • mexilhão (Mytilus spp) – małże z rodziny omułkowatych (omułki jadalne);
  • lingueirão (Solen marginatus) – małże z rodziny okładniczkowatych (okładniczki);
  • ostra (Crassostrea spp) – ostryga;
  • navalheira (Necora puber) – aksamitny krab pływający;
  • santola (Maja squinado) – europejski krab pająk;
  • sapateira, caranguejola (Cancer pagurus) – krab kieszeniec, krab brązowy;
  • lapas (Patella) – czaszołka, czareczka (ślimaki morskie);
  • búzios (rodzina Buccinidae) – ślimaki morskie (różne gatunki);
  • lagosta (Palinurus elephas) – langusta;
  • lavagante (Homarus gammarus) – homar europejski;
  • camarões (Caridea) – krewetki (te o większych rozmiarach w restauracjach można spotkać pod nazwą gambas);
  • percebes (Pollicipes pollicipes) – pąkle kaczenice.

Do listy dołączam także caracóis:

  • caracóis (Theba pisana) – małe, białe ślimaki lądowe.

Są to co prawda ślimaki lądowe, ale często sprzedawane w sekcji rybnej w supermarketach.  To także popularny dodatek do piwa serwowany latem w knajpkach (zwłaszcza na południu Portugalii). W witrynach barów i restauracji obwieszczane są kartką z napisem: Há caracóis!, czyli Mamy ślimaki!

Owoce morza i ryby w Portugalii - okładniczki
Lingueirão - okładniczki
Owoce morza i ryby w Portugalii - kraby i ślimaki
Owoce morza i ryby w Portugalii - kraby
Portugalskie kraby
Owoce morza i ryby w Portugalii - santola
Po lewej lavagante - homar, po prawej santola - europejski krab pająk
Owoce morza i ryby w Portugalii - małże w torebkach
Owoce morza i ryby w Portugalii - ślimaki morskie
Owoce morza i ryby w Portugalii - ślimaki
Owoce morza i ryby w Portugalii - krewetki portugalskie
Owoce morza w Portugalii - caracois - ślimaki lądowe
Caracóis - ślimaki lądowe

Ryby i owoce morza w Portugalii – gdzie kupować i gdzie jeść?

Poniżej znajduje się lista opcji, gdzie możemy zaopatrzyć się w morskie pyszności.

Ciekawym miejscem jest tzw. rodízio, knajpka, która przypomina nieco szwedzki bufet (płacisz raz za wszystko, co zjesz), ale to kelner podchodzi co jakiś czas i proponuje nowe dania, które właśnie przygotowuje szef kuchni. Świetna opcja dla osób, które chcą zjeść dużo i spróbować wielu różnorodnych przysmaków z morza.

Tutaj kupisz lub zjesz portugalskie owoce morza i ryby:

  • peixaria – sklep rybny,
  • lota de pescado – prosto od rybaka w nadmorskich miasteczkach (tylko rano),
  • mercado – targowisko,
  • mercado de peixe – targ rybny (otwarte jedynie naprawdę wczesnym rankiem),
  • peixeiro – poranny, obwoźny sklep rybny w mniejszych miejscowościach (najlepiej zapytać miejscowych o szczegóły),
  • supermercado – supermarket,
  • restaurante – restauracja,
  • marisqueira – restauracja dedykowana rybom i owocom morza (zazwyczaj to opcja droższa od zwykłych restauracji, bardziej ekskluzywna),
  • rodízio de peixe – knajpa rybna (płacisz raz i dostajesz co chwilę świeże ryby różnego rodzaju, aż najesz się do syta),
  • rodízio de marisco – knajpa z owocami morza (działa na takiej samej zasadzie, co powyższe rodízio de peixe – płacisz raz, jesz do syta świeżo przygotowane różnorodne owoce morza, które kelner przynosi do stolika),
  • festival do peixe e marisco – festiwal ryb i owoców morza.
Owoce morza i ryby w Portugalii - restauracja
Dekoracja wystawiona przed restauracją
Owoce morza i ryby w Portugalii - sklep rybny
Sklep rybny "Vasco da Gama"

5 komentarzy

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *